Jojobaoljan, som är prisad för sina hudvårdande egenskaper och som används i ett stort antal av Weledas produkter, kommer från nöten på ökenbuske som ursprungligen växer i Mexiko, Kalifornien och Arizona. Kemiskt betraktat är oljan som finns i jojobanöten ett flytande vax, eller vaxrester. Med detta vax, som inte bara finns i nöten utan även lagras i de silvergröna bladen, skyddar sig växten från uttorkning vid extrema temperaturer. Indianerna i norra Mexico har sedan mycket länge använt jojobaolja för medicinska och kosmetiska ändamål. 

I Argentina produceras nästan hälften av världens jojobaskörd. Weleda köper in jojobaolja från kooperativt organiserade odlare med kontrollerade ekologiska jordbruk. Odlingarna är ur miljösynpunkt mycket nyttiga eftersom de bland annat har gjort så att 7 000 hektar öken åter har blivit gröna.

Ca 100 kilometer norr om La Rioja kan man se ändlösa rader av jojobabuskar som glänser i solen. I det annars mycket karga ökenlandskapet skyddar höga häckar jojobaodlingarna från vinderosion. De unga plantorna odlas upp som sticklingar och planteras om på fältet efter ca 6 månader. Efter ytterligare tre år kan nötterna skördas för första gången. Det finns två saker som är ytterst viktiga för att odlingen ska fungera; att temperaturen aldrig blir lägre än 2 grader och att man lyckas bevattna buskarna tillräckligt för att de 5 meter djupa rötterna ska hålla sig fuktiga under de heta sommar månaderna.

Jojobanötterna plockas och pressas för hand. Ett kilo nötter ger ungefär ett halvt kilo olja. Då det egentligen handlar om vax så håller sig denna olja färsk länge även utan tillsatser av konserveringsmedel.

Odlingsplats:
Argentina

Skördningsperiod:
Juni - Augusti

Odlingskvalitet:
Ekologisk