Almond

Alicante, Spanien

En av de mildaste och värdefullaste oljorna för känslig hud

Ekologisk mandelolja är en viktig ingrediens i Weledas hudvårdsprodukter för känslig hud. Faktum är att den är mycket efterfrågad och anses vara en av de mest värdefulla oljorna för hudvård. Mandelolja ger känslig, torr eller irriterad hud den mildaste omvårdnaden. Weleda har konstaterat att under senare år har efterfrågan på våra produkter för känslig hud ökat eftersom modern livsstil och föroreningar leder till ökad känslighet. För att möta den här efterfrågan är det oerhört viktigt att mandeloljan vi använder håller en hög kvalitet.

Weleda arbetar med kooperativet Manan i regionen Valencia i Spanien och härifrån får vi en jämn tillgång till ekologiskt odlad mandel. I bergen nära staden Alicante sköter hundra mandelodlare om en av de största platserna för mandelodling. Kompanjonskapet mellan Weleda och Manan frodas i den gemensamma filosofin om hållbar utveckling och bevarande av miljön. Detta syns på så enkla saker som det sparsamma användandet av vatten på den sammanlagda ytan på 6 000 hektar. Odlarna är medvetet sparsamma med vatten, en dyrbar handelsvara i Spanien, eftersom överbevattning så småningom kan leda till försaltning av jorden, erosion och minskad bördighet.

Engagemang för hållbarhet

Genom att reducera vattenförbrukningen visar bönderna att de tänker långsiktigt, men det kostar. Avkastningen för den här gruppen av miljömedvetna odlare uppgår till omkring 500 kilo skördad mandel per hektar, bara en tiondel av vad som kan skördas med de intensiva odlingsmetoderna på Kaliforniens plantager. För att stödja det här engagemanget för hållbarhet måste Weleda, som kundföretag, se till att den lägre avkastningen uppvägs av priser som är högre och därmed rättvisa för bönderna.
Att skörda i det här bergiga landskapet medför mycket samarbete mellan arbetarna. För två erfarna arbetare utrustade med nät och stavar tar det omkring tio minuter att skörda frukten från ett träd. Att skörda mandel är inte så enkelt som det ser ut. Nät som dignar av mandel är mycket tunga och det är fysiskt krävande att gå framåtlutad, böja sig och sträcka sig i timmar. Men de här bönderna är mycket motiverade tack vare sitt långsiktiga partnerskap med Weleda och de är stolta över att producera mandel av god kvalitet och hantera den rätt så att mandeln torkas snabbt och noggrant efter skörden.

Varsam beredning

Under det första steget av beredningen avlägsnar speciella maskiner det gröna och fortfarande mjuka skalet från frukten. Sedan öppnas sötmandeln och kärnan exponeras. Det mesta av skörden på kooperativet Manan säljs som ekologisk mandel av hög kvalitet avsedd att ätas, men omkring en fjärdedel av skörden genomgår varsam kallpressning och filtrering på oljefabriken. Den efterfrågade oljan blir sedan ekologiskt certifierad innan den skickas till Weledas fabriker i Schweiz, Tyskland och Frankrike där den efter fler stränga kvalitetskontroller bereds för att ingå i Weledas mildaste hudvårdsprodukter.

Upptäck andra projekt

Ingredienser

Sötmandelolja

Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Sötmandelolja är rik på mineraler, vitaminer och omättade fettsyror. Tack vare sitt näringsrika innehåll är den en mycket uppskattad ingrediens inom hudvård, framförallt till hudvård anpassad för känslig hud.