Arnica

Carpathian Mountains, Rumänien
Map of Romania - Arnica

En hjälpande växt för blåmärken och trötta muskler

Arnika (Arnica Montana) har använts för att behandla muskelskador, blåmärken och stukningar i århundraden. Hittills har man identifierat ca 150 farmaceutiska ingredienser i växtens naturliga sammansättning. För Weleda är arnikaextrakt en viktig ingrediens i många av våra farmaceutiska produkter, speciellt i medicinska salvor, och vi använder även arnika i hudvårdsprodukterna.

Insamlade från vildmarken

Nyplockade, bearbetade arnikablommor köps huvudsakligen in från partnerföretag i Tyskland som odlar växten ekologiskt, medan torkade arnikablommor kommer från certifierad insamling av vildväxande plantor i Rumänien. Tillsammans med partner i rumänska Karpaterna spelar Weleda en banbrytande roll i hållbart insamlande av vildväxande medicinalväxter.

Medicinalväxter har anpassat sig till sina naturliga växtställen under långa tidsperioder. Till och med herde- och jordbrukslandskap som människan har åstadkommit kan med tiden bli naturliga växtställen för arnikan. Men för mycket mänskligt ingripande stör växtens ömtåliga balans och arnikan är väldigt känslig för plötsligt intensiv odling. Gödningsmedel ändrar näringsbalansen i hög grad och intensivt skördande stör också arnikans fridfulla växtförhållanden, vilket resulterar i att arnikan inte längre frodas och till och med kan försvinna helt från en plats där den tidigare varit dominerande. 

Vi har varit proaktiva med att ta itu med den här ökade risken för utrotning genom våra egna erfarenheter av ett liknande projekt i Vosges i Frankrike. Vi arbetade med Världsnaturfonden och landskapsekologer för att utveckla en tillförlitlig insamlingsmiljö, som säkrar bärkraftiga skördar av medicinalväxter. Vid den här noggrant kontrollerade insamlingen av vilda växter plockas endast ett visst antal blommor, alla för hand, och under tiden används betesmarken uteslutande till boskap – det finns inga ytterligare gödningsmedel. För att se till att vår höga standard bevaras får bönderna som skördar arnikan, mestadels boskapsuppfödare eller skogsbrukare, regelbundet utbildning av det lokala kooperativet. Genom att arbeta tillsammans under blomningsperioden får de en extra fast inkomst. Sedan 2010 har Weleda arbetat hårt för att utöka hållbart insamlande av vildväxande arnika i andra delar av Karpaterna och fört vidare tanken om hållbart bruk och att skydda mer av betesmarken med sin dyrbara biologiska mångfald.

Hållbar energi från lokala källor

Den nybyggda torkningsanläggningen som Weleda beställde 2007 har också stor betydelse för arnikaprojektet i Karpaterna. Själva byggnaden byggdes av rikliga tillgångar av lokalt trä, och hållbara energikällor används till uppvärmningen. Detta innebär ytterst att bönder och medlemmar av kooperativet är mer oberoende och kan förbättra sin egen ställning till att bli en egenföretagare och partner till Weleda. Genom ständigt utbyte med kooperativet och deras erfarenhet av att torka medicinalväxter får vi arnikablommor av hög kvalitet. För att säkerställa att hela projektet fungerar bra stödjer vi vetenskaplig övervakning av växtbestånden genom detaljerad observation av arnikamoderplantor på inspektionsplatser. Den här forskningen visar tidiga indikationer på förändringar och ger värdefull information för långsiktig insamling och förvaltning av skördar.

Den läkande arnikan

Vild arnika är en dyrbar skatt. Medicinalväxten med soliga gula blommor är mycket känslig och trivs bara i naturliga ängar. I Apusenibergen i södra Karpaterna, finns sådana ängar fortfarande.

Små, solblekta trähus inbäddade bland granarna i fjälldalar av den robusta Apusenibergen. Många unga människor har lämnat sina byar i jakt på en bättre framtid. Men arnikaskörden för dem tillbaka igen.

Tillsammans med bönderna så upprätthåller Weleda ett hållbart vildinsamlingsprojekt i Karpaterna. Samlare utbildas om hur man hanterar arnikan med yttersta omsorg och expertis.

Bönderna vet vad man ska leta efter under arnikaskörden, bara helt öppna blommor med mycket liten stjälk. Minst en blomma lämnas i området för att den ska kunna blomma nästa år igen.

I Apusenibergen finns det inte mycket mer än gräs, hö och arnikaväxten. Arniakan erbjuder ängen en extra inkomstkälla - och ägaren har ett incitament att lämna den i ursprungligt skick.

Bönderna skördar cirka 5.000 kg färska arnikablommor varje år - som innebär cirka 1000 kg av torkade blommor.

Att förbereda dem för transport och behandling, blommorna läggs på nät där de ska torkas, som sedan staplas ovanpå varandra i en specialdesignad ugn.

Arnikaskörden förbättrar livet för invånarna i Apusenibergen. Florin Pacurar, som kom hit som en student, äger idag två träbyggnader som inrymmer de unga människor som hjälper med sommarskörden.

Arnikan ger också en framtid för Marin Negrea och hennes familj. Marin hoppas att med de pengar hon tjänar från skörden kan hon skicka sin dotter till universitetet.

Arnikan ger hopp till människorna i regionen - och även säkerställer fortsatt existens av den sällsynta vilda arnikan. Sommar efter sommar.

Finns det något arbete för min son ännu?

 

"Vi vill skapa en modell så att folk i regionen kan se vad som är möjligt", säger Florin. Billig arbetskraft och billiga råvaror bör inte vara de viktigaste incitamenten, utan snarare hållbar användning, rättvisa arbetsvillkor och kvalitet. Florin insisterar på att behålla goda jordbruks- och insamlingsmetoder, som anger hur vilda växter kan hållbart skördas och bearbetas för att få en högkvalitativ produkt.

 

För att bidra till dessa mål, Florin och hans tyske kollega genomföra utbildningar varje år med lokala plockare. En broschyr med enkla illustrationer visar den idealiska metoden för hållbart skörda arnika.

 

Många människor tillbaka till byarna för att hjälpa till med arnikaskörden. De tillbringar sommaren på de höga betesmarkerna och bor i enkla hyddor. När Florin kör förbi på platån av Calineasa de ibland avstå från honom. "Finns det något arbete för min son ännu?", Frågar en äldre kvinna som står vid ett staket. "Vi börjar under de kommande dagarna", svarar Florin. Människorna här har insett värdet av naturen.

 

När de börjar plocka blir det uppenbart att alla har sin egen teknik. Till exempel använder Marin Negrea hennes tumme och pekfinger för att nypa av huvuden. Hon arbetar snabbt och använder båda händerna samtidigt . "När jag vet att arnikan är i blom, är jag så glad att jag knappt kan sova", säger Marinella . Hennes livshistoria är typiska för regionen. Hon hoppade av skolan vid 14 års ålder och gifte sig vid 17 års ålder är idag Marin 32 år gammal och har en 13 -årig dotter. "Jag vill att min dotter att gå på universitet så hon lyckas komma ut härifrån".

Att hjälpa människor och natur

 

När solen försvinner bakom topparna börjar arbetet i huset. Florins studenter hjälper till att bearbeta arnikan. En av dem tömmer en påse med blommor på ett bord med metallyta, och sedan sorterar ut små stenar och olämpliga blommor. De rena blommorna är spridda på tätt vävda nät som är staplade ovanpå varandra i torktumlaren.

 

Skörden har börjat och detta innebär att för Florin och hans medarbetare de närmaste veckorna kommer att vara ansträngande, eftersom de arbetar från morgon till kväll. Men det innebär också att deras koncept fungerar: hållbar insamling av vilda växter som hjälper människor och natur. Det är redan en utmaning att övertyga unga människor i området att det finns en framtid för dem här. Vad mer kommer det att bli allt viktigare att bevara arnika naturliga livsmiljö med rätt insatser. Men om människor tror på den spirande framtidsutsikter med dessa gula blommor som florerar på ängarna i år, då finns det ingen anledning till oro.

Upptäck mer

Ingredienser

Arnica Montana Flower Extract

Arnica Montana Flower Extract

Arnica Montana Flower Extract supports the skin's metabolism by improving the elasticity of the skin and by increasing its resiliency. It also has an antimicrobial effect.