Iris

Atlasbergen, Marocko
Mapp of Morocco - Iris

Unik för att balansera fukt och torka

Irisen – även kallad svärdsliljan – uppkallades efter regnbågens gudinna i den grekiska mytologin, Iris, gudarnas budbärare och den som kom med vatten. De särpräglade blommornas regnbågsfärger, och växtens förmåga att lagra vatten i sina köttiga rötter under långa perioder, bekräftar sambandet med dess mytologiska namne.

Extrakt från irisroten är en, sedan länge etablerad ingrediens i Weledas hudvårdsprodukter, som bevarar hudens fuktbalans och ger en värdefull eterisk olja. Irisen växer och frodas i otillgängliga regioner i Atlasbergen i Marocko där ett nära samarbete mellan Weleda och våra franska partnerföretag säkrar en stadig inkomst för omkring 300 jordbruksfamiljer.

Småskaligt jordbruk

Än idag är en hög andel av landsbygdsbefolkningen beroende av småskaligt jordbruk som huvudsaklig inkomstkälla. Skörden kan utgöra upp till 50 procent av vissa familjers inkomst, men detta är bara möjligt om hållbara partnerskap ingås, som till exempel förhållandet mellan Weleda och dem som odlar ekologisk iris i Tirdouime-regionen i Atlasbergen. Klimatet i Atlasbergen, på en höjd 1 600 meter över havet, är kallt på vintern och väldigt varmt på sommaren med tunn, torr luft och mager jord. Praktiskt taget allt arbete på fälten, från plantering till skörd, sker för hand och ibland med hjälp av mulor. På dessa små anläggningar skulle det vara för dyrt och opraktiskt att använda maskiner.

Bönderna arbetar på 20 kvadratkilometer mark som utgörs av små, steniga åkrar som mäter mellan 400 och 600 kvadratmeter. På de här terrasserade åkrarna på berget, uppodlade med mycket möda och besvär, odlar bönderna lin, linser, lite lök och andra grönsaker. Ekologisk odling av irisrot är ett idealiskt komplement till den traditionella grönsaksskörden och ger en regelbunden inkomst till de bönder som har gått samman till ett kooperativ. Vårskörden från alla 300 familjerna ger upp till 400 kg färska irisrotstockar fulla av värdefulla eteriska oljor som är hett eftertraktade till hudvårdsprodukter.

Torkade i bergsluft

Innan den eteriska oljan kan utvinnas måste hela skörden på hundratusentals rotknölar av potatisstorlek skalas för hand och torkas i solen och bergsluften. Den här processen kan ta upp till en vecka och under tiden förlorar rötterna ca 80 procent av sin vikt. Först då transporteras de hårda, torkade rötterna in till byn med mula för vidare beredning för att utvinna den dyrbara oljan. Att bygga upp små bondekooperativ, som regelbundet inspekteras av Weleda och våra franska partnerföretag, har resulterat i mer lokal ekonomisk aktivitet, hållbar förbättring av småböndernas inkomst och allmänt förbättrade levnadsförhållanden.

Läs om andra projekt

Ingredienser

Iris Germanica Root Extract

Iris Germanica Root Extract

The rootstock of Iris consists at a large part of starch and contains mucilaginous substances, tannins as well as essential oil, which is responsible for the violet-type odour of the dried Iris rhizome. Extracts of Iris rootstock regulate the moisture level of the skin.