Lavendel

Bessarabien, Moldavien
Map of Moldova - Lavender Raw Material

Avslappning för hela kroppen

Lavendel har en avslappnande effekt på hela kroppen – ingredienserna i lavendeloljan har en direkt lugnande verkan på det centrala nervsystemet, underlättar avslappning och gynnar hälsosam sömn. Läkeväxtens reglerande verkan får kropp och sinne i balans igen efter en hektisk dag. Personer som har svårt för att koppla av kan med fördel ta en dusch eller ett bad med lavendelprodukter alternativt massera in kroppen med avslappnande lavendelolja.

 

Det största ekologiska odlingsprojektet

En brittisk utvecklingsexpert och en moldavisk jordbruksingenjör startade det största ekologiska odlingsprojektet för lavendel i landet och de blev förbluffade över hur snabbt projektet växte. En bidragande anledning till den spirande utvecklingen är samverkan med Weleda som startade 2005. Det nära samarbetet med Weleda och utsikten till bestående partnerskap gav projektet ytterligare ökad kraft. “200 jordbrukarfamiljer är nu involverade och odlingsytan för den ekologiska lavendeln har utökats till omkring 200 tunnland”, säger den brittiske utvecklingsexperten.

När nya plantor väl har kommit i marken måste det gå tre år innan den första större skörden, men under gynnsamma förhållanden kan plantan å andra sidan ge god avkastning i upp till trettio år. De första plantorna var klara att skördas 2005 och sedan dess skördar arbetarna de mogna blommorna för hand med skära från slutet av juni till mitten av juli.

Det är ett arbetsintensivt jobb som kräver engagemang och stor uppmärksamhet. Den skördade lavendeln bereds omedelbart utan att ens ha lämnat fältet i en mobil destilleringsapparat för eteriska oljor. Detta kräver teknisk kunskap, omsorg och lyhördhet. En grupp på fyra personer är ständigt i tjänst medan skörden fortskrider och tar emot behållare fulla av lavendelblommor som sedan kopplas till det mobila kokkärlet och där de genomgår en ångprocess. Destilleringsprocessen tar omkring en timme och från varje 100 kg lavendelblommor får man endast ut 1 kg olja. Sedan är den eteriska oljan klar att transporteras bort från fältet i tunnor som förseglas omgående. För att garantera hög kvalitet är det särskilt viktigt att lagra lavendeloljan kallt Weleda.

Direkt lugnande verkan

Modern forskning har visat att beståndsdelar i den eteriska oljan har en direkt lugnande verkan på det centrala nervsystemet, underlättar avslappning och gynnar hälsosam sömn. Rastlöshet, svårighet att somna, spänning, kramper, matsmältningsbesvär eller problem med hjärtat och blodcirkulationen kan regleras med lavendel. Detta är förklaringen till att lavendel var mycket omtyckt för sin avslappnande och lugnande verkan redan i forna dagar.

Men genom Weledas moldaviska kompanjonskap har lavendel en annan positiv effekt: vår lokala partner har nytta av vår omfattande erfarenhet av analys av eteriska oljor och anskaffandet av råvaror. Sedan vi började arbeta tillsammans har produktion och skörd optimerats och lösningar på många mindre problem har hittats. Exempelvis hjälper Weleda till med att hitta en passande, miljövänlig lösning för komposteringen av destilleringsresterna. “Det är ett ömsesidigt givande och tagande”, bekräftar vår lokala partner. “Tillsammans uppnår vi den högsta kvaliteten."

Det ekonomiska och sociala uppsving som projektet ger landsbygdsområdet är märkbart efter tio år. För att fira Weledas 90-årsdag deltog Weleda i byggandet av en hälso- och vårdcentral i den lokala staden Minceni. Det är bara ett exempel på hur Weledas partnerskap får både våra råvaror och samhällena som producerar dem att växa.

Ingredienser

Lavender Oil

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil

Lavender Oil is an essential oil, which is derived from fresh lavender panicles. Along with other natural essential oils it is used for aromatisation.