Wild Rose

Dadès Valley, Morocco
Map of Morocco - Wild Rose

Säsong för rosor

Under blomningssäsongen är Marockos Dadès Valley fylld med doften av magnifika damast rosor. Deras frodiga buskar på högplatån kallas Meseta, som ligger mellan Casablanca och Atlasbergen. Det är där Moustapha Chahboun skördar och destillerar den dyrbara organiska rosenoljan som vi använder som en naturlig doft i många Weledas produkter.

När Moustapha Chahboun blickar upp mot himlen på morgonen och inser att det kommer att bli en varm dag. Han fyller tråget med vatten för "Godhet" och "Lycka". Två kor kikar fram bakom en rad av apelsinträd, och lunkar sedan längst en gräsbevuxen grön väg. Det är dags för deras morgondusch. Moustapha gnuggar deras halsar, sprutar vatten på ryggen, buken och baksida tills deras svartvita hudar glittrar av fukt. 

På sin lilla gård har Moustapha en av de mest anmärkningsvärda tomterna i Marocko. Chockrosa damastros fyller den varma luften med sin omisskännliga doft. Moustapha nickar nöjt : "Jag vill föra tillbaka den biologiska mångfalden i våra liv och göra naturen till något verkligt levande igen", säger han.

Han bestämde sig för att skapa ett naturligt jordbruk för tre år sedan. Det var ingen lätt uppgift i Meseta, den höga platån mellan Casablanca och Atlasbergen. Stjälkar av korn och vete står i slutna led på guldgula fält. Beläget i en av Marockos främsta jordbruksregioner står Moustapha Chahboun gård ut som en oas av grönt i det enfärgade landskapet nära byn Guisser. Det är resultatet av hårt arbete och en okonventionell metod.

Respekt för djur och växter

Moustapha kisar mot solen. Hans personliga utmaning är att ge förutsättningar för att växter och djur ska kunna dela samma ekosystem. Han skapar smarta lösningar för att få skugga, som vinstockar spaljéer, eller odla extra rosbuskar för att skydda mot vind och använder lavendel för att hålla bladlöss på avstånd. - "Allt måste finnas i harmoni, precis som det ska vara också i våra liv som människor", säger han.

Påfåglar håller giftiga spindlar, skorpioner och ormar, ankor borta. Gäss äter sniglar och höns hackar på de små flugor som landat på myntaodlingen för att extrahera dess saft. Korna håller gräset på vägarna kort och producerar ofantliga mängder av naturlig gödsel.

"Jag skulle vilja ta tillbaka den biologiska mångfalden i våra liv "

Moustapha Chahboun är en odlare med grön själ. Moustapha Chahboun är chef för företaget ARD Guisser, som han äger tillsammans med sin äldre bror Jamal. Företaget producerar Damask Rose eterisk olja och "Rose Absolute" extrakt , som lånar sin eleganta doft till många av Weleda produkter. 

Moustapha växte upp i mitten av landet, på en olivodling nära kanten av ett naturreservat. Senare studerade han biokemi i Casablanca och började därefter, tillsammans med sin bror Jamal, att destillera och sälja växtextrakt. Men Marocko var alltför begränsande, konservativt och oflexibelt. Vid 33 års ålder, emigrerade han till Massachusetts och hittade ett jobb som biokemist.

"Jag älskar att titta efter mina växter och skapa något exceptionellt med dem"

I november 2011 föreslog hans bror Jamal att han skulle återvända hem. Marknaden för naturkosmetik och naturmedicin var i högkonjunktur, deras gemensamt ägda bolag växte och det fanns så mycket att göra att Jamal inte längre kunde hantera det ensam. Moustapha gav det en tanke.

Han hade ett bra jobb, många vänner och sin hustru Neide Gonçalves från Brasilien. Men under de senaste åren hade han drömt om att skapa något i naturen och skapa något med sina egna händer. Så under 2012 flyttade Moustapha och hans fru till sitt hemland. "Här kan jag nå min amerikanska dröm", säger han. 

Vatten är liv

Paret bor i ett blygsamt, nybyggt hus intill grönsakslandet. För Moustaphas hustru, som arbetar som chefsekreterare vid en schweizisk firma är gården ett idylliskt paradis som hon avgudar. När hon och hennes man först stod här såg det ut som en öken, säger Neide. Endast ett fåtal apelsinträd och olivträd växte i den torra jorden. - "Moustapha har utlöst en revolution", säger hon nöjt.

Busslaster av jordbruksstudenter kommer på besök för att se ett bra exempel på biologisk mångfald och hållbarhet. Även hans grannar, som till en början bara skakade på huvudet åt allt som hände på Moustapha gård, har gradvis börjat odla nya växter.

Borgmästaren i Guisser gillar Moustapha eftersom han skapar jobb, vilket är en sällsynthet i landsbygdsområden. Ett biodynamiskt jordbruk sysselsätter fler människor än andra bönder i området trots att deras egendom kan vara dubbelt eller tre gånger så stor. Förutom Moustaphas familj, arbetar ytterligare sex personer i vegetabiliska tomter och destillerier under lågsäsong. Under skörden behövs 40 personer. Och Moustapha är den enda arbetsgivaren i området som ser till att hans anställda är registrerade för sociala förmåner.

Hans naturparadis sträcker sig genom en tidigare älvdal. I byn Guisser bubblar vatten från en källa och går under gården som en underjordisk ström. Han pumpar upp vatten till sina grödor och boskap från tre brunnar. Marocko är ett bördig land. "Om du har vatten här, har du också liv ", säger Moustapha.

 

Vad är hans nästa mål? "Jag skulle vilja se den biologiska mångfalden komma tillbaka till andra platser i Marocko", säger Moustapha Chahboun.

Ingredienser

Rosa Damascena Flower Oil

Rosa Damascena Flower Oil

Rosa Damascena Flower Oil is an essential oil, which is derived from rose petals. Along with other natural essential oils it is used for aromatisation.