Rosemary

Ademuz, Spanien
Map of Spain - Rosemary

En gammal växt som väcker inre krafter och bekämpar trötthet

Under antiken var rosmarin – från grekiskans “havets dagg” – en växt som användes dagligen. Den var viktig som medicinalväxt och användes även till att pryda både gudar och människor i ceremoniella och heliga ritualer. Under medeltiden började kunskapen om den eteriska oljans läkande egenskaper bli mer utbredd. Doften från rosmarin väcker inre krafter och hjälper mot trötthet samt friskar upp och stimulerar sinnet. Eterisk olja av rosmarin används i många av Weledas kropps- och hårvårdsprodukter och även i läkemedel.

Området kring Ademuz i Spanien har de perfekta klimatförhållandena för odling av rosmarin, lavendel och andra aromatiska växter. På vintern är det kallt och på sommaren varmt och torrt. Här driver Blas Aparicio företaget Ecoaramuz som är specialiserade på ekologisk odling av aromatiska växter och certifierad insamling av vildväxande rosmarin. Företaget tillverkar eteriska oljor för Weleda i sin egen torknings- och destilleringsanläggning omkring åtta kilometer bort i en avskild dalgång.

Perfekta klimatförhållanden

Under de produktiva sommarmånaderna kör Blas Aparicio 800 kg insamlade blad och kvistar som vuxit vilt, med landsvägstransport till anläggningen där han tömmer hela lasset i ångpannan. Ungefär en timme senare är allting genomsyrat av doften av rosmarin när den eteriska oljan separeras från ångan genom destillering. 800 kg kvistar ger fyra kg olja och Weleda behöver omkring 5 till 6 ton rosmarinolja om året. För att främja bra utveckling och kunna förlita sig på pålitliga kvantiteter har Weleda ingått ett långsiktigt partnerskap med företaget Ecoaramuz. Weleda har finansierat det första leveranspartiet och byggandet av en andra destillering.

En halvtimmes körning från byn Ademuz, på en platå, är tre anställda sysselsatta med den certifierade insamlingen av vildväxande rosmarin på 9 500 hektar land. Det är en enorm yta och där uppe är det varmt, himlen är klarblå och luften är klar. De tre arbetarna samlar in rosmarinen snabbt och använder en elektrisk såg för att såga av gamla grenar som sedan plockas ihop för hand. Yngre plantor som inte har blivit träiga ännu skördas med handklippare. En hektar land ger omkring 50 kg eterisk olja.

100 % pålitlig

Den som köper olja på den öppna marknaden kan aldrig vara hundra procent säker på att produkten är ren. För att hålla våra höga kvalitetskrav förlitar vi oss på långsiktiga, pålitliga och tillförlitliga partners som kan garantera oss ekologisk odling och samvetsgrann utvinning av olja på en enda plats. Med partnerskap som detta kan Weleda stödja och främja att hållbarhet uppskattas i högre utsträckning.

Läs mer

Ingredienser

Rosemary Leaf Oil

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil

Rosemary Leaf Oil is an essential oil, which is derived from its branches and flowering branch tips. Along with other natural essential oils it is used for aromatisation.