Sea Buckthorn

Toscana, Italien
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Bär fulla av C-vitamin och sprickfärdiga av solsken

Havtorn är ursprungligen en vild växt från Centralasien. Över årtusenden spred den sig naturligt över Alperna i centrala Europa vidare till Nordsjöns och Östersjöns kuster. Havtornens mogna bär har försett Weleda med juice fullproppad av C-vitamin i nästan 70 år. Under andra världskriget när forskare letade efter naturliga c-vitaminkällor stötte de på havtorn i Schweiz och bestämde sig för att utnyttja växtens resurser. Så föddes produkter som idag är kända som havtornsjuice och elixir. På senare tid har Weleda utvecklat naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter baserade på havtornsolja.

De finaste sorterna växer och frodas

Under de senaste två årtiondena har vildväxande bär köpts in från kontrollerade områden i Alperna. Idag växer och frodas de finaste sorterna av havtorn i ett område på omkring 100 hektar i San Mario och ger en årlig skörd på 200 ton färska, ekologiska bär. Familjeföretaget Künzi & Röthlisberger pressar nästan 100 ton färsk juice från dessa bär i nära samarbete med Weleda, ett samarbete som har pågått i över tio år.

Kurt Künzi, traditionell växtförädlare, började experimentera med att odla utvalda sorter av havtorn från Alperna i slutet av 1980-talet. Att välja ut och förädla de lämpligaste sorterna är en invecklad process som kräver tid och tålamod. Förädlarna ökar antalet plantor genom att ta skott från små grenar på utvalda moderplantor som odlas i en speciell blandning av jord och kompost.

Kurt flyttade så småningom sin biodynamiska odlingsverksamhet till San Mario i Maremma i Toscana nära den soldränkta staden Pisa. Växtförhållandena här är idealiska. Jorden göds med kompost och solskenstimmarna är till och med fler här än i de södra Alpernas dalar. Detta är viktigt eftersom havtorn behöver så mycket ljus som möjligt för att bygga upp sina värdefulla vitaminkomplex.

För närvarande odlas här mer än fem olika sorters havtorn. Till juice och sirap för invärtes bruk finns det sorter som har ett rikligt innehåll av vitaminer och spårämnen. Och som med vin måste man ta hänsyn till arom, syrlighet och den rätta blandningen av olika sorter i juicen. Andra sorter är bättre på att producera näringsrik havtornsolja till hudvårdsprodukter eftersom de har ett högre innehåll av olja i fruktköttet.

För Kurt Künzis familj och deras fyra anställda genomsyrar hållbarhet allt de gör i San Mario. Det börjar med valet av plantor, fortsätter på de biodynamiska åkrarna och innefattar bruket av energibesparande processer, smart komposthantering samt växt- och mineralpreparering för att främja jordens vitalitet. Därför håller sig plantorna friska och drabbas inte av skadedjur och sjukdomar. Driften på San Mario stämmer också väl med de kriterier som Weleda själva använder. I vår egen interna odling av medicinalväxter använder Weleda den här metoden som är nästan lika gammal som själva företaget.

Skörden äger rum på åkrarna genom att man klipper av grenarna manuellt. För bären som växer nära havtornsgrenarna är detta det mest effektiva sättet. För resten används ett specialdesignat tröskverktyg ”havtornskameleonten” som repar av bären från grenarna. Sedan tas de till kylrum, märkta efter sort, och pressas till juice för Weleda i små partier. Juicen pastöriseras varsamt och förpackas i lufttäta behållare medan havtornsfrön och juiceoljor tas till vara i nästa steg i processen.

En till vild växt varje år

Den vildväxande havtornsplantan lyfter fram en viktig aspekt av biodynamisk jordbruksfilosofi och hållbarhet för Weleda. Vildväxande jordbruks- och medicinalväxter odlas i allt högre utsträckning, delvis för att deras naturliga växtställen försvinner på grund av byggande och även på grund av en reducering av arter som ett resultat av intensivt jordbruk. Weleda som företag har satt upp målet att börja odla ytterligare en vild växt varje år, ibland i samarbete med partner inom forskning och odling, men även i vår egen biologiskt mångfaldiga medicinalväxtträdgård. På så sätt kan vi trygga hotade växtsorters överlevnad för framtiden. Genom att skydda dessa växter genom odling säkrar Weleda även fortsatt tillgång till de nödvändiga råvaror som behövs till våra unikt välgörande produkter.

Upptäck mer projekt

Ingredienser

Sea Buckthorn Oil

Hippophae Rhamnoides Oil

The orange-yellow to red Sea Buckthorn Oils are valuable active substance oils that are characterised by a high proportion of unsaturated fatty acids, vitamin E and carotenoids. Sea Buckthorn Oils have regenerating, antioxidant and intensive skin care properties.