Sesame

Jalisco, Mexico
Map of Mexico - Sesame

Bevarar hudens fuktighet, återställer naturliga fettnivåer och hindrar huden från att torka ut

Ekologisk sesamolja är en oumbärlig ingrediens i många av Weledas kroppsvårdsprodukter, från uppfriskande duschkräm till babyvård. Sesamolja från ekologisk odling bevarar hudens fuktighet, återställer naturliga fettnivåer och hindrar huden från att torka ut.

Vi får större delen av vår ekologiska sesamolja från södra Mexiko, där vi upprätthåller ett långsiktigt partnerskap med det lokala familjeföretaget Sesajal, ett utmärkt exempel på hur miljön och alla inblandade i produktionen drar nytta av bärkraftiga affärsmetoder. Fler än 200 bönder arbetar på 1 300 tunnland mark i den geografiskt mångfaldiga mexikanska staten Jalisco, där man skördar förstklassig sesam.

Ett pålitligt samarbete

Samarbetet mellan Weleda och Sesajal bygger på Weledas strikta miljömässiga principer, kundernas kvalitetskrav och livskvalitet för lokala bönder. Bönder som är kontrakterade av Sesajal odlar sesam under ekologiska förhållanden och skörden bereds omgående av Sesajals egen oljefabrik. Böndernas löner ligger över genomsnittet, så sesamskörden är en lönande extrainkomst för bönder som även arbetar på banan-, ananas- och papayaplantager. Det här pålitliga samarbetet ger bönderna en tryggad framtid och hindrar dem från att flytta till slummen i storstäderna. 

Skördas för hand

Men det är inte enkelt att arbeta med råvarorna. För oss är varsamhet av största vikt vid anskaffning och beredning av råvaror eftersom hela distributionskedjan, från odling till paketering, måste vara helt spårbar. För att skilja ekologiska sesamfrön från konventionella märks de upp på fältet omedelbart efter skörden och får beteckningen "Organico Ajonjoli" av bönderna. Därför kommer ekologiska sesamfrön säkert till oljefabriken i Guakta och kan lagras utan risk för sammanblandning.

Sesam skördas huvudsakligen för hand. Mellan fyra och sex bönder kan skörda ett tunnland tillsammans på en dag. Det är helt klart arbetsintensivt och därför är en av våra större utmaningar att öka effektiviteten på produktionen och bygga upp böndernas avkastning. För detta ändamål köptes tre skördevagnar och tre traktorer in 2009 för att hjälpa till att öka böndernas produktivitet och avkastning. Sesajal har också två jordbruksingenjörer anställda som tillsammans med bönderna kommer att bruka åkrarna och ge stöd för att öka skördarna. Jordkvaliteten kommer att förbättras, nya grödor kommer att odlas jämsides med sesam och åkrarna kommer att gödslas med kompost. Just nu skördas åkrarna en gång om året, men på lång sikt borde även en andra skörd vara möjlig under den torra säsongen från februari till maj.

Upptäck andra projekt

Ingredienser

Sesame Seed Oil

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil

Sesame oil is excellently suited as a massage oil and for the care of pale, dry skin, but also as a hair conditioning agent. It has good antioxidant and skin caring properties and is an excellent carrier oil for active ingredients. It contains a high proportion of unsaturated fatty acids, such as linoleic and oleic acid, as well as phytosterols and vitamin E (especially gamma-tocopherol).