Ita Wegman

En klarsynt kvinna med en stark vision om att reformera läkarvården.

Ita Wegman låg bakom många förtjänster och ansträngningar förbundna med Weleda. Hon var en utomordentligt energisk och bestämd person med stor talang för att omsätta teori i praktiken och hon hade ofta det slutliga avgörandet i finansiella frågor - hon lyckades alltid skaffa nödvändiga medel när de behövdes. Hon grundade kliniken i Arlesheim och Clinical-therapeutic Institute som senare blev Weleda. På den medicinska sidan var hon en nära kollega till Rudolf Steiner och hennes drivkraft bakom grundandet av antroposofisk medicin och dess nya idéer om behandling och praktik var oumbärliga för företagets framgångsrika utveckling.

Ett banbrytande liv

Ita Wegman (1876 – 1943) föddes på västra Java i Indonesien som äldsta dottern i en holländsk kolonialfamilj. I slutet av 1800-talet kom hon till Europa och studerade terapeutisk gymnastik och massage. 1902, vid 26-års ålder, träffade hon Rudolf Steiner för första gången och fem år senare började hon studera medicin vid Zürichs universitet som accepterade kvinnliga studenter inom de medicinska disciplinerna. Hon tog läkarexamen 1911 med specialisering inom kvinnomedicin och anslöt sig till en befintlig läkarpraktik. 1917 hade hon öppnat en självständig praktik och utvecklade en cancerbehandling med ett mistelextrakt på förslag av Steiner. Detta första botemedel som hon kallade Iscar utvecklades senare till Iscador och har blivit en godkänd cancerbehandling i Tyskland och i många andra länder.

Grundare för en klinik och ett terapeutiskt hem som finns kvar än idag

1920 köpte hon mark i Arlesheim där hon öppnade sin egen klinik, Klinisch-Therapeutisches Institut (Clinical Therapeutic Institute), följande år. Ett antal läkare anslöt sig till institutet som växte stadigt under de kommande åren som det första centrumet för antroposofisk medicin. Sedan grundade hon även ett terapeutiskt hem för barn med psykiska funktionsnedsättningar, Haus Sonnenhof, i Arlesheim. Vid ungefär samma tid var hon med och instiftade grunderna för antroposofisk medicin och företaget Weleda tillsammans med Rudolf Steiner och Oskar Schmiedel.

Runt år 1923 bad Rudolf Steiner Wegman att gå med i den verkställande styrelsen för det nyligen reformerade Antroposofiska Sällskapet på Goetheanum i Dornach i Schweiz. Hon blev även direktör för den medicinska avdelningen på forskningscentrumet på Goetheanum.

Direktör på Weleda i 35 år

Oskar Schmiedel är känd än idag som en exemplarisk läkemedels pionjär. Det var han som grundande det antroposofiska laboratorium och startade produktionen av hudvård och läkemedel. Det var även han som frågade Rudolf Steiner om han kunde hålla i en medicinsk kurs för läkare - en handling som mer än någon annan satte den antroposofiska medicinens boll i rullning.

Oskar Schmiedel

En världsomfattande forskningsmetod

Antroposofin grundades av filosofen och naturvetenskapsmannen Rudolf Steiner , tillsammans med likasinnade kollegor. Forskningsmetoden har påverkat andra områden bland annat utbildning , arkitektur, konst och medicin och dess inverkan kan fortfarande bevittnas varje dag på Weleda

Antroposofin

En man med en vision

Den filosofiska grundaren av Weleda. Han var visionen om en ny läkningsprocess och genomförde det från antropologiska förutsättningar för konkreta rättsmedel och medicin produktion .

Rudolf Steiner