Sedan 1921

Weleda - från laboratorium till världsledande

Allt började med ett sjukhus och ett farmaceutiskt laboratorium grundat av en holländsk doktor, en österrikisk filosof och en kemist och farmaceut från München. I dag är Weleda världens ledande tillverkare av naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter och läkemedel. Vårt motto “i samklang med människa och natur” har gällt sedan företaget grundades.

Hur allt började

1921 öppnade Dr Ita Wegman (1876-1943) Clinical and Therapeutic Institute i Arlesheim i Schweiz, ett sjukhus som använde antroposofiska läkemedel till sjuka patienter. Kemisten Oskar Schmiedel (1887-1959) hade redan arbetat jämsides med både Dr. Wegman och Rudolf Steiner (1861-1925) då han studerade kemi på Münchens universitet och arbetade med Dr. Wegman för att tillverka det första mistelpreparatet för cancerbehandling som används än idag.

De första produkterna i en revolutionerande idé

1920 - 1923

Dessa tre pionjärer utvecklade de första farmaceutiska produkterna enligt ett koncept som utgör Weledas produktfilosofi än idag – produkterna ska stimulera kroppens egna läkande krafter.

1920 grundade Steiner och Wegman Futurum AG i Arlesheim i Schweiz och Der Kommende Tag AG i Stuttgart i Tyskland. Båda företagen hade kemiska och farmaceutiska avdelningar som leddes av kemister, doktorer och farmaceuter. Syftet med företagen var att skaffa ekonomiska resurser till att driva Freie Waldorfschule – även känd som Steiner School – i Stuttgart, och School of Spiritual Science i Dornach i Schweiz i lokalerna på Goetheanum, det arkitektoniskt dramatiska världscentret för den antroposofiska rörelsen och även centrum för antroposofiska stiftelsen.

En man med en vision

Den filosofiska grundaren av Weleda

Rudolf Steiner

Hon försatte teorin till praktiken

En klarsynt kvinna med en stark vision av reformer i medicinsk behandling

Ita Wegmann

Direktör på Weleda i 35 år

Drivkraften bakom produktionen av antroposofiska läkemedel och hudvård.

Oskar Schmiedel

En världsomfattande forskningsmetod

Med inflytande på utbildning, arkitektur, konst och medicin bland andra ämnesområden.

Antroposofi

Sedan 1921

1921 tog Futurum AG över försökslaboratoriet på Goetheanum, som leddes av Dr. Oskar Schmiedel och slog ihop det med det kemisk-farmaceutiska produktionslaboratoriet som leddes av farmaceuten Ernst Heim. I augusti det året flyttade företaget till nya lokaler i närbelägna Arlesheim och historien om dagens Weleda AG började. Från den här tidpunkten har huvudfokus legat på tillverkning av läkemedel och naturlig ekologisk hudvård med en holistisk syn på människa, samhälle och natur. Inom ett år uppgick Weledas sortiment till 120 olika produkter och de två företagen slogs samman av finansiella orsaker till International Laboratories and Clinical Therapeutic Institute Arlesheim AG.

Introduktion av namnet 'Weleda'

1924 - 1933

1924 fanns det en ökande efterfrågan världen över på läkemedel och naturlig hudvård, varför flera dotterbolag till Weleda grundades. Det första etablerades i Frankrike 1924, sedan kom Nederländerna och Storbritannien 1925, följande år Österrike och Tjeckoslovakien och USA gick med i familjen 1931.

1928 introducerades företagsnamnet Weleda, inspirerat av keltiska kvinnor som kunde läka sjukdomar med naturens krafter. Rudolf Steiner utformade personligen logotypen som används än idag. Den visar en stav och Asklepios orm – symboliskt och mytologiskt kopplade till läkande. En symbol för att ge och ta är ritad runt staven och symboliserar Weledas medicinska och sociala synsätt.

Utvecklingen av klassiska produkter

I slutet av årtiondet anställde Weleda 12 personer i Schwäbisch Gmünd. Under detta första årtionde tog man fram klassiska produkter som är populära hos Weledas kunder än i dag. Bland dessa kan du t.ex. hitta Nourishing Hair Oil (1922), Birch Elixir (1924), Arnica Massage Oil (1926), Skin Food (1927) och Pine Bath Milk (1927).

Sedan 1932 har Weleda försett sina kunder med information i en regelbundet utgiven tidskrift kallad Weleda Nachrichten – idag Weleda Magazine. Den var förbjuden under kriget, men har nu en upplaga på en halv miljon.

1933 - 1976

Weleda som är ett schweiziskt företag överlevde andra världskriget relativt oskadat. Produktsortimentet expanderade under 50- och 60-talet då den europeiska ekonomin hade ett uppsving. Nya klassiska produkter togs då fram som t.ex. Mother’s Tea (1950), Sea Buckthorn Elixir (1955), Skin Tonic (1959), Shaving Cream (1960), Lavender Bath Milk (1961) och Foot Balm (1962). Med lanseringen av Calendula Baby Oil 1960 var grunden lagd för den framgångsrika baby- och barnvårdsserien, baserad på biodynamiskt odlad ringblomma.

Weleda över hela världen

1952 expanderade även Weleda Frankrike med en ny produktionsanläggning i St. Louis i Alsace. Ytterligare internationella dotterbolag etablerades också i Italien (1953), Nya Zeeland (1955), Sverige (1956), Brasilien (1959) och Argentina (1965).

1977 - 2004

1992 fanns Weleda representerat i 30 länder med ett brett sortiment bestående av över 10 000 produkter. Människor blev alltmer miljömedvetna och efterfrågan på naturlig hudvård ökade vilket ledde till omarbetning av gamla produktrecept och framtagande av nya. Fler internationella dotterbolag grundades även under 1990- och 2000-talen: Weleda Chile 1992, Weleda Peru 1993, Weleda Japan 1999, Weleda Slovakien 2000 och Weleda Finland 2004.

Fortfarande en pionjär

2006 - Idag

2006 öppnade Weleda Frankrike Espace Weleda, en oas av välbefinnande med exklusiva spabehandlingar och butik.

2007 skapade Weleda och andra ledande naturliga ekologiska hudvårdstillverkare det icke-vinstdrivande initiativet NaTrue, som fastställer tydliga internationella riktlinjer för användandet av termen ”natural cosmetics” och garanterar transparens för konsumenten genom att utfärda NaTrue-certifiering.

2011 firade Weleda 90 år av tillväxt och hållbarhet. Vi är nu en av de mest välkända leverantörerna av antroposofisk medicin och den största leverantören av naturlig ekologisk hudvård. Idag har Weleda omkring 2 000 heltidsanställda världen över varav 70 % är kvinnor. Dessutom samarbetar Weleda med ett stort antal andra företag och partner inom områden som forskning, detaljhandel och odling.

Historia och arv

Genom hela sin historia har Weleda fortsatt att utvecklas med hjälp av engagerade människors lagarbete världen över. Genom att utveckla andra nationella företag har en annorlunda form av globalisering uppkommit. I många länder där företaget verkar idag står patienter, läkare och farmaceuter bakom drivkraften till etablering genom att fråga efter antroposofiska läkemedel och naturlig, ekologisk hudvård.

Weleda har alltid varit lojalt mot sig själv, sina grundare och sina värderingar. Som ett globalt varumärke och på sociala, miljömässiga och ekonomiska plan har Weleda verkat efter samma principer sedan man slog upp sina portar för läkande och kroppsvård 1921.

En framtidssaga baserad på starka principer

Weledas målsättningar och principer har följt med sen starten. Våra produkter är menade att hjälpa människor i deras personliga utveckling, genom att upprätthålla, främja och återställa deras hälsa och deras ansträngningar att uppnå ett fysiskt välbefinnande och en balanserad livsstil.

Vilka vi är

Skönhet genom balans i kropp och sinne

Vårt löfte är att ge stimulans och inspiration till din kropp och sinne. Och samtidigt stödjer vi dig när du upptäcker din egna unika vitalitet och inre balans.

Naturlig skönhet

Ett integrativt system för medicin

På Weleda strävar vi efter ett holistiskt bemötande av medicinsk terapi. Vi bygger vår kunskap och praxis på principerna om antroposofisk medicin, ett system för medicin grundat av filosofen Rudolf Steainer och läkaren Ita Wegmann

Holistisk hälsa

Hängivna till 3 pelarna inom hållbarhet

Vi måste göra vårt bästa för att stötta ett adekvat boende för alla genom att bygga en etisk ekonomi som skapar , snarare än minskar, värde .

Hållbarhet