Naturligt

Där skönhet växer

Mellan berg och hav, i den italienska provinsen Livorno, Toscana, råder ett unikt mikroklimat. Här på en gård odlas superfrukten granatäpplen, kända för sitt näringsrika innehåll.

Himlen är klarblå, och allt som tidigare har hindrat detta har nu försvunnit med vinden som blåser in från den närliggande etruskiska kusten. 

Granatäpplets buskar står planterade i långa rader, 5 meter från varandra och sträcker sig upp till 150 meter långa. För gårdsdirektören är det alltid en underbar känsla att gå mellan dem och njuta av de fantastiska röda frukterna allt för sig själv. När sommaränden närmar sig, slutar färgerna och formerna i denna frodiga snäckskal aldrig att förvåna. Upp till 50 granatäpplen lyster som lyktor på varje buske, knappt lika lång som en vuxen person. Och som om deras generella utseende inte var imponerande nog, längst ner på varje frukt är en liten stjärna, bildad av blomknoppens blomkål. Grenarna böjer sig lågt under sin tunga belastning, vissa rör vid marken. Men lättnad närmar sig de synligt ansträngda grenarna, som föreslås av det livliga ljudet av röster bara några rader framåt.

Omedelbart vid halv sju på morgonen börjar arbetarna med skörden. "Tidpunkten är kritisk", säger Fredy, som arbetar på den ekologiskt certifierade gården. För två veckor sedan gav cikaderna fortfarande konserter i olivlunden. Men sen blev det tyst på Bellavista gård. Fredy säger att det känns som om han sitter på "stift och nålar" under denna övergångsperiod, efter att havtornen har skördats och innan oliverna pressas. Han går dagligen längs granatäpplen, vrider frukterna för att bättre bedöma dem. Har de redan nått full mognad? Hotar de spricka, kommer det bli en kall natt? Skulle de väljaatt skörda dem nu missar de kanske sina slutliga, energigivande solstrålar? Ibland måste arbetarna låta allt annat vänta, när tiden är mogen. Det kan bero på några timmar, säger Fredy. Och fruktmassan, som skyddar de näringsrika fröerna, bör helst vara djupröd i färg - "Det är för tidigt om det är rosa", säger han. Ibland måste de behandlas omedelbart för att bevara så mycket som möjligt av sina fördelaktiga näringsämnen.

Fredy och hans personal använder en hydraulisk handpump för att bearbeta granatäpplen - det är den skonsamaste metoden som finns. Det är också ganska tidskrävande. I salarna bakom det gula herrgården är anställda upptagna från höst till jul med bearbetning av granatäpplen tills det inte finns mer frukt kvar - bara juice.

Nu är Fredy synligt avslappnad: han tar en frukt och bryter försiktigt upp den. Han nickar och säger att detta är exakt hur solfruktiga frukter ska vara.

Jordbruksarbetaren Marcella Pagliara tycker det är det en vacker och givande uppgift att plocka granatäpplen från träden. "Bello" - det italienska ordet för "vackert" flyter upprepade gånger över läpparna på den italienska kvinnan med den raspiga melodiska rösten. Hon betonar att det inte bara är skönheten i frukterna, utan också verksamheten hon hänvisar till. I själva verket är Marcellas rörelser nästan dansliknande, runt de fruktiga buskarna. Hon placerar noggrant sin beskärning sax innan han stänger dem och lägger sedan försiktigt ytterligare en röd orb in i sin skördkorg.

Ska jag plocka nu och riskera att missa energigivande solstrålar?
Fredy Röthlisberger

Denna region är känd för sitt unika mikroklimat - delvis skapat av bergskedjan Apennine och blir synligt från några kilometer längre inåt landet. Vindar från liguriska havet stoppas upp när de når bergen, vänder och återvänder över regionen en gång till. Resultatet är en idealisk kombination av sol, värme och vind Denna gynnsamma kombination av naturliga element verkar gynna granatäpplen.

Under två  somrar plågades olivträdet av olivfruktflugan och en hagelstorm förstörde en del av Fredys havtornsgrödor. Granatäpplebuskar, å andra sidan, skördas först i början av hösten, och även om nattfrost förekommer, ser det lovande ut.

Frukten hade länge fallit i glömska i regionen - trots att den härstammar från Italien. Ibland har man kunnat skymta enstaka buskar  i någon trädgård eller längs vid vägarna. Folk tycktes inte längre veta vad de skulle göra med granatäpplen, förutom att placera dem i vindrutan på jul eller inkludera dem i bröllopbuketter som en symbol för fertilitet. Fram till för åtta år sedan, det är - när Kurt Künzi, Fredys nu avlidne svärfar bestämde sig för att odla granatäpple för att få fram hälsofrämjande juice, som granatäpplet återtog marken och fick ny status hos befolkningen.

Det är som om varje frukt vill uppskattas en sista gång innan du lämnar trädgården. Som ett kort ögonblick av tystnad och tacksamhet.