Familj

Så slipper din bebis blöjeksem och blöjutslag

Som nybliven förälder gör du knappt annat än att byta blöjor, men det är verkligen inte ovanligt att små känsliga bebisrumpor blir röda och irriterade. Här kommer råden som gör att du slipper få ont i föräldrahjärtat: våra bästa supertips mot blöjeksem

Så slipper du blöjeksem

Som nybliven förälder gör du knappt annat än att byta blöjor, men det är verkligen inte ovanligt att små känsliga bebisrumpor blir röda och irriterade. Här kommer råden som gör att du slipper få ont i föräldrahjärtat: våra bästa supertips mot blöjeksem.

Att bebisar får blöjeksem eller utslag runt rumpa och lår är mer regel än undantag, speciellt det första året. Trots att du byter blöja konstant är det inte alltid lätt att undvika, men med små knep och rätt hudvård för barn  går det att lindra besvären. 

Tre vanliga anledningar till blöjeksem, blöjutslag och röd rumpa

  • Fukt – Våra blöjor nuförtiden är av hög kvalitet och håller generellt bebisen torr, men till och med den mest effektiva blöja lämnar lite fukt från kisset på huden. Och från urinen bildas ämnet ammoniak när det blandas med andra bakterier, vilket i kombination med en tät och varm blöja kan ge en reaktion på känslig hud.
     
  • Ny mat – När din bebis går från bröstmjölk eller ersättning till att börja smaka på riktig mat eller om du introducerar något helt nytt är inte ovanligt med blöjeksem. Det kan bero på att viss mat innehåller en högre mängd syra eller att din bebis helt enkelt behöver bajsa oftare.
     
  • En infektion – Blöjor blir varma och lite fuktiga, vilket kan leda till bakterier eller svamp bland bebisens alla små veck. Om ditt barn äter antibiotika ökar också risken. Ta kontakt med en läkare om du misstänker en infektion, så att du behandlar på rätt sätt.

Våra 6 bästa tips mot blöjeksem

1. Rengör

Tvätta varje hudveck och hela området runt blöjan med blöta tvättlappar. Det bästa är att tvätta med helt vanligt, ljummet vatten.

2. Strunta i våtservetterna

Det är vanligt med våtservetter, som är ett smidigt alternativ när du vill rengöra, men tänk på att du vid varje blöjbyte stör bebisens hud med kemikalier, parfym-ämnen och konserveringsmedel – som huden inte alls behöver.

3. Badda, inte gnugga

Att gnugga den känsliga bebishuden torr med en frottéhandduk kan irritera, men om du baddar huden – mjukt och försiktigt – är det mycket mer skonsamt. 

4. Helt torr

Det är viktigt att bebisens rumpa blir helt torr. Om du först har tvättat med vatten och sedan inte baddar rumpan torr ordentligt kommer du sätta på blöjan när huden är fuktig. Och värme och fukt är din värsta fiende när det gäller blöjeksem.

5. Skydda mot fukten med rätt kräm

Om fukt är fienden, så är rätt skydd din bästa vän. Eftersom du rengör blöjområdet så ofta tvättar du bort hudens naturliga oljor och skydd, vilket kan leda till rodnad, svidande hud och i värsta fall sår. I kombination med kiss, bajs och värme från blöjan blir bebisens tunna hud extra utsatt. Med en naturlig och ekologisk blöjkräm lugnas huden, skapar en barriär mot fukt och lindrar utslag och irritation. Med andra ord: du återställer balansen i din bebis hud.

Artikel: Rullavagn.nu