Frågor och svar

Om innehåll

Innehåller Weledas produkter alkohol?

Ja. Alkoholen har en konserverande verkan på produkten och gör att det inte behöver tillsättas syntetiska konserveringsmedel. Alkoholen som används tillverkas av ekologisk säd och är helt naturlig. För att få ut de värdefulla extrakten som finns i de växter som vi använder, görs flera av växtutdragen i alkohol. Använder man alkohol så får man ut flest ämnen, både vatten- och fettlösliga. I produkterna förbättrar alkoholen också konsistensen.

 

Torkar alkoholen i produkterna ut huden?

Ingen av Weledas produkter är uttorkande.

Alkoholen används inte som en isolerad ingrediens utan är en del av en hel formula. Det är inte effekten av en enskild ingrediens som ger effekten av produkten utan formulan ihop som samverkar till resultatet. Det är också viktigt att komma ihåg att det är en fråga om koncentration och mängd. Ett ämne kan fungera på ett visst sätt i en låg koncentration och på ett annat sätt vid en högre koncentration. Alkoholen vi använder förekommer aldrig i en sådan hög koncentration att den fungerar uttorkande. Grundtanken med Weledas produkter är alltid att stärka, vårda och hjälpa huden att hjälpa sig själv. Vi skulle aldrig lägga i något i våra produkter som skulle torka ut eller stressa huden då det skulle gå emot hela vår grundfilosofi.

 

Innehåller produkterna syntetisk parfym?

Nej. De flesta av våra produkter innehåller äkta eteriska oljor (finns även några produkter som är helt parfymfria). Eteriska oljor är äkta naturliga doftämnen som utvinns ur olika växter och har flera bra terapeutiska egenskaper samt bidrar till hållbarheten på produkterna. Eteriska oljor skiljer sig från syntetiska parfymer bland annat genom att de är flyktiga. Därför kan produkterna vid första mötet kännas doftstarka men doften avtar sedan snabbt. Alla doftämnen, både syntetisk parfym och naturliga eteriska oljor, ska deklareras på förpackningen som ”Parfum” enligt det regelverk som gäller.

 

Innehåller Weledas produkter aluminium?

Nej, dock finns det INCI: Magnesium Aluminium Silicate. Detta utvinns ur renad, raffinerad lera. Talk absorberas inte av huden då molekylerna är för stora för att tränga igenom hudcellerna. Bidrar också till att verka sammandragande och stärkande för huden. OBS – inte att jämföra med metallen aluminium.

 

Vad är eterisk olja?

En ren koncentrerad doftsubstans som tillverkas i olika växter. Eterisk olja är flyktig, luftburen och dunstar snabbt i luften. Funktionen av eterisk olja för plantan själv kan vara försvar mot angrepp utifrån som t.ex. mögel, liksom att hjälpa plantan att läka efter skada och för växtens kommunikation. Äkta eteriska oljor kan påverka kroppen på ett positivt sätt och har en terapeutisk verkan på sinnet.

 

Weledas produkter är doftsatta med olika kombinationer av eteriska oljor istället för syntetisk parfym. Många personer som är känsliga mot syntetisk parfym (som innehåller omdebattterade ftalater) har visat sig klara av helt naturliga doftämnen som finns i Weledas produkter. Halten och mixen av eteriska oljor i produkterna är självklart anpassade till att vara hudvänliga och genomgår mycket hög och strikt kvalitetskontroll i produktionen.

 

Innehåller produkterna mineralolja?

Nej. Vi arbetar enbart med ekologiska vegetabiliska oljor som tillför vitaminer, antioxidanter och fettsyror som huden kan ta upp.

 

Innehåller Weledas produkter parabener?

Nej. Vi arbetar enbart med naturliga ämnen som har konserverande effekt och tillsätter aldrig syntetiska ingredienser.

 

Innehåller produkterna något syntetiskt ämne?

Aldrig.

 

Innehåller Weledas produkter nanopartiklar?

Aldrig.

 

Kan Weledas produkter användas av veganer och vegetarianer?

Alla Weledas kosmetiska produkter är lämpliga för de vegetarianer som bara avstår från kött och fisk. De råmaterial från djur som Weleda använder är bivax, lanolin, getmjölk och laktos samt honung. Följande produkter är fria från dessa ingredienser. En kontakt med råmaterial av animaliskt ursprung under tillverkningsprocessen kan emellertid inte uteslutas helt. Weleda har ett brett sortiment av produkter med märkningen vegan för både kroppsvård och ansiktsvård.

 

Varför använder ni palmolja?

Palmolja har positiva egenskaper i certifierad naturlig hudvård som många gånger är svår att ersätta med andra råvaror. Den behöver inte vara kemiskt framställd, den klarar av höga temperaturer vid tillverkning av hudvårdsprodukter samt att den har en lång hållbarhet. Det behövs mycket mindre jordbruksmark för att producera palmolja än vad som krävs för att odla samma mängd kokosnötter eller sojabönor.

Dessvärre skövlas det idag mycket regnskog i takt med att produktionen av palmolja ökar. Regnskogarnas biologiska mångfald är unik och deras jordar är enorma kolsänkor som fångar upp och binder koldioxid och på så sätt får bort den från atmosfären. Avskogning av regnskog förstör inte bara den biologiska mångfalden som är en grund till liv, utan påskyndar också klimatförändringarna. Det är något Weleda vill förändra. Därför har vi sedan 2013 arbetat med Forum for Sustainable Palm Oil (FONAP) för att öka mängden hållbart producerad palmolja, förbättra dom små jordbrukarnas försörjningsmöjligheter och optimera befintliga standarder och certifieringsprocesser.

För Weleda är det viktigt att bevara den biologiska mångfalden och skydda vårt klimat. Weledas hållbara palmolja kommer från en långsiktig samarbetspartner som för en rättvis handel i Brasilien och har den högsta RSPO-certifieringsnivån ”Identity Preserved” (IP) på sin palmolja.

Weleda har länge förespråkat att palmplantager planteras på träda, jord som får vila mellan odling och på så sätt inte riskerar att förstöras, och där ingen regnskog behöver skövlas. Detta är det enda sättet att på samma gång bevara den biologiska mångfalden, skydda klimatet och producera hållbar palmolja.

Idag kompenserar Weleda sin användning av palmbaserade råvaror i länder där oljepalmer odlas. Ett projekt är i Borneo där vi tillsammans med Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) arbetar med människor i Indonesien för att skydda de sista kvarvarande orangutangerna och deras livsmiljö. BOSF driver världens största projekt för bevarandet av primater där de skyddar den lokala biologiska mångfalden som fått lida av den globala palmoljeproduktionen. Genom detta partnerskap stödjer vi hållbar samhällsutveckling på Borneo och återbeskogning av regnskog så att orangutangerna återigen kan ha ett hem.

Om hudvård

Kan man använda produkter som innehåller olja om huden är blandad och fet?

Ja, absolut.

När det gäller vegetabiliska oljor så är de släkt med människans kroppsegna fetter och har olika egenskaper som passar för alla olika typer av hud. De tas upp av huden på ett naturligt sätt, samtidigt som de tillför vitaminer, viktiga fettsyror och många gånger antioxidanter till huden. Weledas produkter har en unik sammansättning av speciellt utvalda vegetabiliska oljor och växtextrakt som balanserar och lugnar en fet/blandad hy samtidigt som den stärker huden och hjälper den att återfå sin naturliga balans.

 

Kan jag använda Weledas produkter om jag har känslig hy?

Ja, det kan du.

Vi har en serie speciellt framtagen för mycket känslig hy och för hy som kommit i obalans. Serien heter Sensitive och lugnar och återfuktar huden samtidigt som hudens naturliga skyddande barriär återuppbyggs och stärks. Seriens ansiktsprodukter innehåller inga eteriska oljor och kan användas dagligen av alla åldrar.

I Sensitive Skin Body Wash och Body Lotion förekommer eteriska oljor, men produkterna är fortfarande milda och hudvänliga för personer med känslig hud.

Du kan också använda produkter ur Weledas baby- och barnserie (Calendula eller White Mallow). Seriena är testade och framtagna för känslig barnhud och kan även användas av vuxna med känslig hud.

 

Varför löddrar inte Weledas badtillsatser?

En löddrande produkt blir alltid lite mer uttorkande och ett bad som man ska sitta i en längre stund vill vi inte ska innehålla något som kan torka ut huden.

 

Om förpackningar och hållbarhet

Hur konserverar ni era produkter?

Weleda använder tre olika sätt att konservera produkterna:

  1. Ekologisk Alkohol (växtutdrag). Har en konserverande verkan i produkter som innehåller vatten. Alkoholen utvinns ur ekologisk säd.
  2. Eteriska oljor. De hjälper till att konservera tack vare sina antibakteriella och svampdödande egenskaper.
  3. Mörka glasflaskor och aluminiumtuber eller lufttäta plastflaskor. För att ytterligare förstärka konserveringseffekten använder vi skyddande mörka glasflaskor och aluminiumtuber. Aluminium har unika barriäregenskaper som förpackningsmaterial och kan därmed skydda produktens innehåll. I vissa produkter använder vi oss av en plastförpackning med ett särskilt innerhölje (bag-in-bottle funktion) som pressas ihop och minskar med i takt med mängden produkt som pumpas ut. På så sätt hålls produkten helt skyddad från syre utifrån.

 

Ovan punkter gör att vi inte behöver tillsätta syntetiska konserveringsämnen.

 

Hur förpackar ni era produkter?

Weleda använder tre olika typer av förpackningar:

  1. Glasflaskor. Vi använder glasflaskor till flera av våra produkter eftersom vi då slipper använda syntetiska konserveringsmedel då den mörka glasflaskan bättre skyddar innehållet. Glasflaskor är dessutom återvinningsbara.
  2. Aluminiumtuber. Aluminiumtuber ger ett bra skydd och bra hållbarhet till produkten eftersom den inte släpper in luft på samma sätt som burkar, och det innebär att vi inte behöver tillsätta syntetiska konserveringsmedel.
  3. Plasttuber. Till vissa produkter använder vi plastförpackningar, ofta till produkter som används upp ”snabbt”, till exempel duschcremer och bodylotion. Valet av förpackning styrs dels av produkternas konsistens, vilken typ av aktiva ämnen de innehåller samt deras hållbarhet.

 

Kan man återvinna era förpackningar?

Ja, samtliga går att återvinna:

  1. Glas. Glasflaskorna är helt återvinningsbara och sorteras som färgat glas.
  2. Aluminium. Samtliga aluminiumförpackningar är återvinningsbara och sorteras som metall.
  3. Plast. Alla våra plastförpackningar är återvinningsbara och sorteras som hårdplast. PP plast.

Varför använder ni ytterförpackningar av papper till vissa av produkterna?

Vi försöker alltid hålla nere användandet av ytterförpackningar till ett minimum, men vi måste följa EU:s regler på vilken typ av information som måste finnas med på en huvårdsprodukt för att den ska få säljas. Till exempel måste det finnas med en INCI lista, förklaring på vad det är för produkt och hur den används, vissa symboler, adress och kontaktinformation över var dokumentation finns.

 

Vi (Weleda AB) ansvarar dessutom för hela Norden och ingår också i det engelska så kallade språkklustret, vilket innebär att vi delar förpackning med både England och Australien och måste därför ha med information även för dessa länder.

 

Innehåller era plastförpackningar sulfater?

Nej.

 

Behöver jag förvara mina Weledaprodukter i kylskåpet?

Nej. Du kan förvara dem i rumstemperatur och undvik kontakt med extrem kyla eller värme.

Om certifiering

Är Weledas produkter certifierade som ekologiska?

Ja, Weledas produkter är certifierade enligt NaTrues stränga kriterier för naturlig ekologisk hudvård. För mer info gå in på Natrue.org där du också kan se ekologisk nivå för Weledas produkter.

 

Om allergier

Kan jag använda produkter från Almond-serien trots att jag är allergisk mot mandel?

Allergi kan förekomma mot många naturliga ämnen och generellt när det gäller olja från t.ex. nötter så är det proteinerna som är allergena. Det är dock individuellt och allergi kan förekomma även mot andra ämnen. I de oljor Weleda använder ska det vara kvar ytterst lite protein, men vi kan tyvärr inte garantera att de är 100 % proteinfria. Är du det minsta osäker så är det alltid bäst att prova försiktigt i armvecket där huden är tunn, innan produkterna används.

 

Kan man vara allergisk mot naturliga råvaror?

Precis som för syntetiska ämnen så är tyvärr inte naturligt alltid allergifritt. Överkänslighet mot specifika växter kan förekomma. Vi rekommenderar att göra ett test om det finns minsta tvekan om eventuell överkänslighet. Alla växter som Weleda använder namnges i INCI-deklarationen på latin för att ingen förväxling ska kunna ske. Kvalitetskraven hos Weleda är mycket stränga för att säkerställa att alla råvaror håller högsta kvalitet. Pesticider (besprutningmedel) som ibland kan vara en anledning till allergiska reaktioner, förekommer inte på våra odlingar. Vi utför också dermatologiska tester med alla våra produkter.

Om produkttester

Hur testar ni era produkter?

Vi är ytterst noggranna när det gäller testning av hudvårdsprodukterna och de behandlas med samma höga standard som våra mediciner, vilket innebär långt över de krav som finns gällande för kosmetikprodukter idag. Weleda testar alla produkter dermatologiskt, både vad gäller hudvänlighet och effektivitet.

 

Weleda använder sig av ett oberoende institut i Tyskland som utför de dermatologiska testerna -Derma Consult Concept Gmblt (www.dermaconsult.com). Detta institut har i sin tur hudläkare och dermatologer som utför testerna och testerna sker på frivilliga människor. Därefter får Weleda rapporter om testresultaten. Noggrann uppföljning av ev. överkänslighetsreaktioner görs från alla länder i världen där Weleda säljs. Uppgiven effektivitet och verkan testas och dokumenteras.

 

Testar ni era produkter eller ingredienser på djur?

Nej. Det har vi aldrig gjort och kommer heller aldrig att göra. Vi testar alltid våra produkter på frivilliga människor.