Skönhet

Så slipper du torr hud på vintern

Under vintern får många torr hud och det beror oftast på att temperaturen sjunker och luften inomhus blir torrare. Här ger vi dig 4 tips som ger dig en motståndskraftig vinterhud.

Varför får man torr hud på vintern?

Under höst och vinter, när temperaturen sjunker och luften blir kallare, är det värt att se över din hudvårdsrutin. På vintern sjunker nämligen fuktnivån och luften blir torrare. Vi pendlar mellan snabba temperaturväxlingar från kall luft utomhus och torr luft inomhus som påverkar vår hud och gör den extra känslig.

De allra flesta, oavsett hudtyp, upplever torr, stram och ömtålig hud på vintern. Därför rekommenderar jag alltid en säsongsanpassad hudvårdsrutin.
Elin Forsythe, diplomerad hudterapeut på Weleda.

Fukt och fett hjälper mot torr hud i ansiktet

För att huden ska må så bra som möjligt under den kalla årstiden är det viktigt att addera både fukt och fett till huden. Med fett menas till exempel en rikare ansiktskräm eller ansiktsolja, som ger näring och skyddar mot fuktförlust genom att kapsla in den fukt du får från ett fuktserum. Fördelen med en säsongsanpassad hudvårdsrutin är att du följer hudens behov som skiftar naturligt under året och därmed ger huden de bästa förutsättningar att må bra.

Inom hudvård pratar man ibland om ”layering”. Enkelt förklarat betyder det att du jobbar lager-på-lager vid applicering av din hudvård. Tumregeln är att applicera vattenbaserade produkter först och oljebaserade produkter över, för att huden ska absorbera och ta till sig produkterna på bästa sätt.
Elin Forsythe

Hudvård för torr hy i 4 steg

Steg 1. Mild rengöring
Din hudvårdsrutin startar med grunden. Undvik löddrande ansiktsrengöringar under vintern och använd hellre en mild mjölkrengöring. Tänk också på att inte tvätta ansiktet med för varmt vatten vilket kan torka ut huden.

Steg 2. Tunnast först
Vid applicering av fukt och fett, tänk precis som med vinterkläder, tunnast först. Ett fuktserum tillför extra mycket fukt och är även bra om du börjar få fina linjer.

Steg 3. Lås in fukten
Som ett sista steg, efter fuktserum, adderar du en rikare ansiktskräm för att låsa in fukten och motverka att den dunstar. En ansiktskräm med vegetabiliska oljor i kombination med fuktgivande ämnen tas lätt upp av huden och stärker hudbarriären. I vårt sortiment hittar du både dagkrämer och nattkrämer som passar olika hudtyper.

Steg 4. Återfukta under dagen
Huden mår bra av mycket fukt och kan aldrig få för mycket. Därför kan en face mist vara ett alternativ under dagen om huden känns torr. Spraya dock inte precis innan du ska ut i kylan.

Sensitive Cleansing Lotion

Naturlig mild ansiktsrengöring för känslig hy
5 reviews
75ml
169.00 SEK

Skin Food 75ml

Multikräm för torr hud
5 reviews
75ml
149.00 SEK

Skin Food Light 75ml

Fuktkräm för torr hud
8 reviews
75ml
149.00 SEK

Firming Facial Oil

Antioxidantrik ansiktsolja som ger lyster och ökad elasticitet.
2 reviews
30ml
399.00 SEK
Coldcream

Cold Cream

Naturligt skydd till mycket torr hy
3 reviews
30ml
145.00 SEK

Sensitive Facial Oil

Naturlig mild ansiktsolja för känslig hy
6 reviews
50ml
249.00 SEK

Hudterapeuten Elin tipsar!

Nu till vintern är det perfekt att lägga till ett oljeserum till sin dagliga hudvårdsrutin för att minska fuktförlust och som även ger huden vitaminer och näring. Oljeserumet lägger du antingen under eller över din ansiktskräm. Eller varför inte hälla ett par droppar i ansiktskrämen. Testa dig fram och hitta det alternativ som passar dig bäst!