Skönhet

Torr hud och Make-up – Så sminkar du torr hy

Smink för torr hud – är det möjligt? Knivskarpa bilder gör att du ser varje detalj i ansiktet – Make-up-artister använder ofta en rik bas som skyddar huden från att torka ut. När sminket tas bort kan en lugnande och fuktgivande kräm hjälpa.

Utmaningen att få till smink för torr hy

Val av smink är såklart en viktig del i att få till en bra sminkning, men vid torr hy är grunden innan sminkning ofta det avgörande för resultatet. Vid torr hud har fuktnivåerna försvagats. Det produceras inte lika mycket talg i talgkörtlarna som på en normal hud, och därför är det viktigt att lägga en bra och återfuktande grund innan applicering av sminket. Vid applicering av foundation på en torr hud som inte har behandlats med fukt innan kan den fastna i hudens torra partier, vilket resulterar i ett ojämnt resultat.

På väl återfuktad hud kan grunden appliceras smidigare.

Tips mot torr hy i ansiktet

En fuktgivande bas innan sminkning är alltså a och o för en hud som är torr. Skin Food från Weleda stärker hudens skydd, gör den smidig och kan appliceras som underlag före make-up. Se även till att regelbundet använda ansiktsvård för torr hud för att ha en bra grund att stå på. Hudvård är lika viktigt före som efter make-up. Se till att ge huden rikligt med återfuktning efter make-upen är borttagen.

På väl återfuktad hud kan grunden appliceras smidigare. Torr hud behöver närande och återfuktande produkter innan applicering av make-up, men också regelbunden vård för att förebygga torrhet. Naturlig och ekologisk ansiktsvård är att rekommendera för en välmående hud. Det kan kännas omständligt att lägga extra tid för att få till en bra yta att applicera sminket på, men vi lovar - resultatet är värt det.

 

Innan du sminkar en torr hy:

 1. Skrubba. Skonsamt skrubba huden om den klarar av det.
 2. Ge fukt och näring. Smörj in med en näringsrik ansiktskräm, Skin Food passar perfekt att vårda med.
 3. Primer. Grunda med en bra primer för torr hud, många make-up artister använder sig av Skin Food som både kräm och primer.
 4. Anpassat smink. Dubbelkolla att ditt smink passar för torr hud.
 5. Redo!

Weleda Skin Food är en multiprodukt med många användningsområden för sminkningen. Förutom originalet finns det även en lättare variant av krämen, Skin Food Light. Förutom den intensiva vården Skin Food ger, går den att använda som sminkprodukt. För speciella tillfällen, fotograferingar eller liknande kan Skin Food också användas som highlighter. Exempelvis på toppen av kindbenen under ögonbrynsöppens högsta del, på näsbron eller ovanför överläppen. Det ger ett hälsosamt glow till huden.

Sminka torr hy med rätt produkter

Att sminka torr hy kan vara en riktig utmaning. Förutom att grunda huden på rätt sätt är det viktigt att välja smink som fungerar för torr hud. En del sminkprodukter innehåller ämnen som kan dra ut fukt från huden, eller har en formula som snarare framhäver än döljer den torra huden. Återfuktande smink som inte framhäver hudens torra partier är också en viktig faktor för ett snyggt resultat.

Smink som passar för torr hy:

 • Foundation - En halvtäckande och fuktgivande med tunn konsistens.
 • Puder - Var extra noga med att pudret ger huden fukt, många puder kan torka ut huden. Undvik talkbaserade puder.
 • Concealer - En flytande med tunn konsistens.
 • BB och CC Cream - Funkar i regel bra på torr hud.
 • Ögonskugga - Välj en krämbaserad ögonskugga eller bra primer innan applicering.
 • Rouge - Krämbaserad rouge är ett hett tips!